Megpróbálom összefoglalni miket is eszünk itt kint a konyhájáról híres messzi Franciaországban. Elmondhatjuk, hogy Zsolti is és én is nagyon szeretünk enni, főzni, sütni, kipróbálni új ízeket. Már megkóstoltunk jó sok mindent ( és még mennyi minden hátra van, például a csiga, de már itt lapul a hűtőben, éti csiga, zöldes-vajas krémmel töltve, még nem mertem megenni) éttermekben, vagy megvettük a boltban ( itt mindent lehet kapni készen a boltokban, nagyon sok a konzerv, például találtunk konzerv tejberizst is), de a legjobb amikor mi magunk csináljuk meg. Mint sok mindenkinek, nekem is a francia konyháról a sajt, a csiga, az oliva jut eszembe, itt rájöttem mennyire sokszínű és finom. Néha 1 óráig is eltart egy egy étkezésünk, jó francia szokás szerint, kiélvezni minden ízt. Utazásainkon, amikor szállodában alszunk, tényleg szép lassan, 1 órát reggelizünk.
Kezdem a sajttal. Mindig többfajta sajt van a hűtőben, camembert állandóan, és valami másfajta. Kóstoltunk már diósat, narancssárgát, kecskesajtot. Karácsonyra is vettünk kecskesajtot, kis kör alakú szeletekre felvágom, egyiket levendulamézzel, másikat provencei fűszerkeverékkel tálalom majd. Szeretünk elidőzni a sajtpultnál, válogatni, melyiket nem kóstoltuk még.
Másik, ami mindig van a hűtőben, valamilyen krém, amit pirítósra kenve eszünk. Vettünk avokádót, és utánaolvasva, megtudtuk mennyire egészséges, kikaparva a belét, sóval, fokhagymával összekeverve nagyon finom krém lesz belőle. Zsolti egyik kedvence a gesztenyekrém, és most vettünk kekszkrémet is, érdekes, nekem kicsit tömény. Kipróbáltam a híres tapenádot, olivabogyókrémet, a tonhalas változat még finomabb. Egy kis vaj a friss, meleg pirítósra, vagy friss bagettre, rá a krém, és sajt, nyammi! Nagyon sokfajta kenegetős van, és mind nagyon nagyon finom. Mostani kedvencem a lazackrém, de például a fügés májkrémnél a füge ízt nem érezni.
Tegnap megsütöttem életem első quiche-t, egyszerű és finom. Spenótos-hagymás-sajtos változatot készítettem. A tészta egyszerű vajas, a krém tejföllel összekeverve bármi lehet. Ettünk többször fagyasztottat már, Quiche Lorraine-t ( zöldséges-szalonnás) és póréhagymásat, ezek is jók. De most , hogy van sütőnk, már alig vártam, hogy én készíthessem el:)
A híres provencei fűszerkeveréket ( rozmaring, bazsalikom, kakukkfű, majoránna, zsálya) mindenhez használjunk, teszünk a levesben, a pizzatésztába, nagyon jó ízt ad. Most, hogy van sütőnk, így magunk készítjük a pizzát, gyors és egyszerű. A tésztát feldobjuk egy kis őrölt paprikával, 2 okból, mert finom, és hogy fogyjon, mert Anya fél kilót küldött:) és az említett fűszerkeverékkel. Anya házi ketchupja a szósz ( legfinomabb, de sajnos az utolsó üveget nyitottuk meg), feltétnek meg, amit kívánunk, legutóbb tonhalas-főtt tojásos-kukoricásat ettünk.
Na és az édességek, minden sarkon van egy pâtisserie, ahol finomabbnál finomabb süteményeket árulnak, sósat keveset lehet kapni, édesből annál több fajtát. Csábítanak a kirakatból, és ha még az illat is kiszivárog...! Legközelebb a málnás/epres kosárkát fogom megkóstolni. Többször ettünk már flant, ó és a croissant, Párizsban reggelire volt, akkor jöttem rá, hogy nem is ettünk addig, hogy az milyen finom volt, vajjal, sonkával, sajttal vagy lekvárral, nutellával. Különféle csokik, pralinék, trüffelek, mind mind nagyon finomak. Szaloncukorszerű is van, ét-, fehér-, tejcsokis, mogyorós, kekszes. Azért a túró rudi hiányzik :)
Izgatottan tervezgetjük a karácsonyi menüt, legyen benne hazai, meg francia is. Nem egyszerű mindent megtalálni itt, például csak porélesztő van, darált keksz nincs, a túróban nem vagyok biztos, már az is nagy siker, hogy találtunk tejfölt, az 1 kg-os kiszerelésű fromage blanc hasonlít rá a legjobban, a kis kiszerelésű inkább natúr yoghurt de például a szótárban ha rákeresek, hogy túró ezt adja ki.